Dziś prosty sposób na inny rodzaj pizzy, typu pieróg.
Co potrzebujecie:
-pół kg mąki
-łyżka soli
-łyżka oliwy
-3/4 szklanki letniej wody
-łyżeczka drożdży
Na sos*; (nie jest konieczne)
-puszka pomidorów (lub 2 świeże pomidory)
-bazylia, majeranek, oregano
-czosnek
-oliwa
-*ja dodaję trochę sosu chilli
+Dodatki
-ser
-szynka
-papryka
-pomidor
-pieczarki ja swoje przesmażyłam
Ciasto:
Przesiewamy mąkę dodajemy sól, olive, i w szklance ciepłej wody dodajemy drożdze, wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto
Zostawiamy na 30-60min
Sos:
Pokrojone pomidory miksujemy z przyprawami, dodajemy olivę i sos chili
Odstawiamy do lodówki na 5-10min
Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na małe placki (OK. 20cm )
Połowę polewamy sosem pomidorowy i nakładamy dodatki, pieczemy ok. 15-25min 180*C.
Gotowe
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz