wtorek, 23 czerwca 2015

KUCHNIA DIY: CALZONE

Dziś prosty sposób na inny rodzaj pizzy, typu pieróg. 

Co potrzebujecie:

                                                     -pół kg mąki
-łyżka soli
-łyżka oliwy
-3/4 szklanki letniej wody
-łyżeczka drożdży


                                             Na sos*; (nie jest konieczne) 
-puszka pomidorów (lub 2 świeże pomidory)
-bazylia, majeranek, oregano
-czosnek 
-oliwa
-*ja dodaję trochę sosu chilli

+Dodatki
-ser
-szynka
-papryka
-pomidor
-pieczarki ja swoje przesmażyłam 


Ciasto:
Przesiewamy mąkę dodajemy sól, olive, i w szklance ciepłej wody dodajemy drożdze, wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto
Zostawiamy na 30-60min 

Sos:
Pokrojone pomidory miksujemy z przyprawami, dodajemy olivę i sos chili 
Odstawiamy do lodówki na 5-10min


Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy na małe placki (OK. 20cm )
Połowę polewamy sosem pomidorowy i nakładamy dodatki, pieczemy ok. 15-25min 180*C. 

Gotowe








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz